DCA introduceert ‘Ontwikkelingsprogramma Jeugdschakers’
Delemarre Chess Academy (DCA) introduceert vanaf september 2015 een vernieuwd ‘Ontwikkelingsprogramma Jeugdschakers’ in nauwe samenwerking met scholen, schaakverenigingen, schaaktrainers en lokale schaakbonden. Een belangrijk onderdeel van het aanbod zijn de extra Stertrainingen voor jeugdschakers die graag versneld een hoger niveau willen bereiken. De erkende opleidingsmethodiek van de vertrouwde ‘stappenmethode’ ligt ten grondslag aan deze trainingen die bedoeld zijn om een brede groep jonge talentvolle schakers met gelijkgestemden te laten trainen.
DCA bestaat uit een collectief van gecertificeerde schaaktrainers die nu nog vooral in de Randstad actief zijn. Jop Delemarre is senior trainer en oprichter. Met Dolf Meijer, onder andere opleider bij Stichting Pathena in Rotterdam, is hij de stuwende kracht achter het ontwikkelingsprogramma. Samen willen zij de groep trainers landelijk uitbreiden. “DCA wil op basis van samenwerking de ontwikkeling van jeugdschakers stimuleren, zodanig dat zij in verschillende levensfases hun enthousiasme voor de schaaksport behouden en hun niveau voortdurend kunnen verbeteren”, zegt Delemarre. Hij ziet continuïteit en integratie als de belangrijkste voorwaarden van het nieuwe ontwikkelingsprogramma. “Schaaktraining is in onze visie een basisbehoefte, waar clubs helaas niet altijd voldoende in kunnen voorzien, omdat ze de kennis of mankracht missen. Wij streven ernaar om spelers, trainers en clubs structureel te begeleiden naar een steeds beter geïntegreerd niveau, zodat alle betrokkenen elkaar stimuleren en versterken.”
Effectief ontwikkelen
DCA wil bereiken dat de schaaksport optimaal bediend wordt. Jeugdspelers moeten zich effectief kunnen ontwikkelen. Meijer benadrukt dat het netwerk van trainers zich landelijk moet uitbreiden om tegemoet te kunnen komen aan de behoefte aan schaaktrainingen op scholen en clubs: “Als collectief van ervaren schaakprofessionals kunnen wij andere trainers begeleiden naar een hoger niveau. Wij ondersteunen die ontwikkeling om te zorgen dat ons samenwerkingsverband professionaliseert en uitbreidt.” Delemarre ziet zijn trainingsbureau als een ‘one-stop-shop’, waar alles op elkaar wordt afgestemd. “Wij bieden een structuur aan waarbinnen spelers, trainers en clubs elkaar weten te vinden. Vraag en aanbod moeten soepeler op elkaar zijn afgestemd.”
De basisschool is vaak een essentieel startpunt voor kinderen om zich het spel eigen te maken. De eerste interesse voor schaken wordt meestal daar aangewakkerd met schoolschaaklessen. Delemarre: “Om kinderen te behouden voor de schaaksport is het belangrijk om ze voor de overgang naar het voorgezet onderwijs de mogelijkheid te bieden om de stappen 1 tot en met 5+ te doorlopen.
In onze ogen is de stappenmethode, mits goed gegeven, een enorme stimulans om te blijven schaken.”
Kinderen worden daarnaast geprikkeld om lid te worden van een schaakclub. DCA wil een relatie opbouwen met lokale schaakclubs door bijvoorbeeld basisinstructiemateriaal voor clubs te ontwikkelen en ‘train de trainer’ cursussen aan te bieden. De clubtrainers kunnen vervolgens worden ingezet voor schaakcursussen op basisscholen in de omgeving. De schaakclub helpt op haar beurt mee door haar leden te stimuleren aan toernooien deel te nemen. Samen met DCA ontstaat zo een structuur van sociaal competitief bezig zijn.
Professionals nodig
Dolf Meijer merkt op dat veel clubs het met alleen vrijwilligers niet meer redden. “Leden die als vrijwilliger de club willen ondersteunen, moet je benutten op basis van hun persoonlijke kwaliteiten. Maar daarnaast zijn ook professionals nodig. De concurrentie met andere sporten vraagt om een professioneel aanbod. Professionele trainers kunnen dit waarborgen en andere mensen binnen de vereniging inhoudelijke ondersteuning bieden.”
Informatie
Meer informatie over de extra Stertrainingen en aanmelden:
www.schaaktrainer.nl/extra-stertraining/aanbod/