- Woonplaats: Leiden
- Leeftijd: 24
- Opleiding: Atheneum College Hageveld / Bachelor Wiskunde Universiteit Leiden
- Beroep: Student
- ELO: 1906
Op welke leeftijd leerde je schaken?
De schaakzetten heb ik op mijn negende geleerd van mijn vader, waarna hij mij het boekje ‘Schaken voor beginners’ van Raymond Keene gaf. Kort hierna ben ik lid geworden van de schaakclub Heemstede. Na de brugklas van de middelbare school ben ik gestopt met clubschaken. Maar na een jaar in de schaakcommissie van een studievereniging te hebben gezeten, besloot ik om in 2011 het clubschaken weer op te pakken. Momenteel speel ik voor schaakvereniging Het Spaarne in Haarlem.
Op welke schaakprestatie ben je het meest trots?
Om eerlijk te zijn ben ik daar nog niet helemaal over uit. Momenteel ben ik erg trots op mijn gedeelde eerste plaats in de B-groep van het 75e Noteboom Weekendtoernooi, ondanks een aantal ‘swindles’. Maar schaaktechnisch is mijn eerste plaats in de Tata Steel Chess Tienkamp 4A van afgelopen januari net iets meer bijzonder.
Wat is het belangrijkste dat je hebt gedaan om tot deze prestatie te komen?
Goede openingsvoorbereiding en eindspeltechniek hebben mij enorm geholpen. Maar het belangrijkste dat ik heb geleerd is om nooit op te geven, want tegenstanders maken ook fouten.
Wie is je favoriete wereldkampioen? Welke vraag zou jij aan hem willen stellen (als dat nog kon)?
Mijn favoriete wereldkampioen is Anatoly Karpov, vooral vanwege zijn rustige en positionele spel. De vraag die ik aan hem zou willen stellen is hoe hij omgaat met tegenslag, zoals het verliezen van een partij of het behalen van een slecht toernooiresultaat.
Welk schaakboek heeft jou het meest geïnspireerd?
Doordat ik merkte dat mijn eindspelkennis onvoldoende was, vroeg ik aan Jop hoe ik deze achterstand het beste kon bijwerken. Hij raadde mij het boek ‘Endgame strategy’ van Mikhail Shereshevsky aan, wat ervoor heeft gezorgd dat ik eindspelen meer ben gaan waarderen. Dit heeft mij geïnspireerd om onder andere partijen van Capablanca, Karpov en Timman te bestuderen.
Welke schaakpartij was voor jou het meest leerzaam?
Voor mij was Capablanca – Ragozin (Moskou, 1935) erg leerzaam. Deze partij laat duidelijk zien dat een (klein) positioneel voordeel, in dit geval ruimte, met rustige efficiënte zetten kan worden vergroot naar een winst. Een techniek die ik voorheen niet beheerste, waardoor ik veel goede stellingen met brute kracht om zeep heb geholpen.
Welke rating zou je in 2030 willen bereiken?
In ieder geval 2300 voor de FM-titel. Of 2400 haalbaar is, weet ik niet.
Schaakboeken of schaaksoftware, wat heeft je voorkeur?
Ik geef de voorkeur aan schaakboeken, omdat schaaksoftware niet op elk apparaat compatibel is. Het lezen en naspelen van een schaakboek op een smartphone vind ik wel erg praktisch, dan heb ik iets te doen in de trein.
Welke opening zou je met Kasparov willen bestuderen?
De Oud-Indische verdediging, want ik ben benieuwd naar de historie hiervan en de oorzaak waarom deze opening nooit populair is geworden.
Wat waardeer je in de trainingen van DCA?
De trainingen van Jop bieden een duidelijk overzicht van de schaakstof, met een goede verdeling tussen theorie en praktijk. Daarnaast waardeer ik dat Jop altijd open staat voor advies en commentaar.
Waarom zou je DCA aanbevelen bij je vrienden?
Om jezelf te verbeteren in schaken moet je aandacht besteden aan alle elementen van het schaakspel. Ik vind dat DCA hiervoor een goed fundament biedt, met uitdagende en constructief goede trainingen.
Als je tien jaar terug in de tijd kon, wat zou je anders doen qua schaakstudie? Waar zou je meer aandacht aan besteden?
Allereerst zou ik lid worden van een schaakvereniging. Qua schaakstudie had ik beter meer kunnen werken aan strategie in plaats van aan een overvloed van tactiek.
Hoe verdeel je tijdens schaakstudie je tijd over de verschillende onderdelen?
Het grootste deel van mijn schaakstudie besteed ik aan plannen in het middenspel en transposities naar het eindspel. De opening bestudeer ik alleen bij voorbereiding op een partij, een toernooi en bij de analyse.
Wat vind je het leukst aan schaakstudie?
Het leukst aan de schaakstudie vind ik het oplossen van schaakproblemen, waaronder het aantonen dat de door jou gevonden oplossing inderdaad juist is.
Welke schaaktip heb jij voor andere schakers, zodat ze de meeste vooruitgang kunnen boeken?
Analyseer je partijen, leer van je fouten en werk aan de zwakste schakel. Maar bovenal: speel met plezier, want schaken is leuk![/fusion_text]