Je wilt graag privé schaaktraining volgen om stappen te maken in jouw schaakontwikkeling. Misschien wil jij wel meer van het spel genieten, jouw niveau verbeteren, clubkampioen worden of droom je er zelfs van wereldkampioen te worden.
Wat jouw doel ook is, ik help je hier graag bij. Hoe groot of klein jouw droom ook is.
Voordelen privé schaaktraining
- 1 op 1 aandacht
- Trainingstraject op maat
- Persoonlijke ontwikkeling staat centraal
- Eigen partijen komen uitgebreid aan bod
- Repertoire opbouwen aangepast vanuit jouw stijl
- Inclusief mentale aspecten en energiemanagement
Wil je voortgang boeken in jouw schaakontwikkeling? Dan is privé schaaktraining altijd de beste keuze.
Jouw schaaktraining
Iedere persoon die ik train, is uniek. Met een eigen persoonlijkheid, eigen doelen en een eigen spel. Daarom is een privé schaaktraining altijd op maat.
Ik werk volgens een eigen methode. We bepalen altijd eerst samen jouw schaakdoelen en vervolgens leer ik jou hoe je in bijna iedere stelling de juiste zet vindt.
Ik heb al ruim 20 jaar ervaring als schaaktrainer. Ik analyseer heel snel hoe jij speelt, hoe jij beslissingen neemt en zet dit om in leerdoelen. Hierdoor weet ik precies wat ik jou moet leren en ondersteun ik jou hoe je je dit snel eigen kunt maken.
Wil je meer lezen wat mij als Schaaktrainer kenmerkt en bijzonder maakt? Lees dan deze pagina over Jop Delemarre.
Jouw doel bepalen
Heb jij al een duidelijk doel voor ogen? Zit je al jaren op hetzelfde niveau en wil je dit verbeteren? Wil je jouw schaakmaatje verslaan? Of wil je een elo sprong maken van 1800 naar 1850?
De afgelopen jaren heb ik tientallen schakers begeleid en zij trainden bij mij om zeer uiteenlopende redenen. Om jou écht te kunnen helpen én jouw verwachtingen waar te maken, bepalen we eerst samen jouw doel.
Of beter gezegd, we bepalen 4 doelen: droomdoel, resultaatdoel, prestatiedoel en procesdoel. Lees deze doelen voordat je start met training rustig door en laat het bezinken. Zo kunnen we direct slagvaardig met de les aan de slag. Tijdens de training scherpen we jouw doel aan.
Hieronder leg ik uit wat deze doelen precies inhouden.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]Droomdoelen zijn – het woord zegt het al – gebaseerd op een droom. Laten we aannemen dat je binnen 5 jaar wilt doorgroeien naar wereldkampioen. Dan zal ik je niet meteen wakker schudden, maar je moet wel beseffen dat dit slechts is weggelegd voor één enkel persoon op deze planeet. Voor de 7 miljard anderen blijft het buiten bereik – in ieder geval tot de volgende cyclus.
Moet je droomdoel realistisch zijn? Niet per se. Want dat droomdoel formuleer je vooral om… erover te dromen. Als je het al realiseert, gebeurt dat pas over 3 tot 5 jaar. Daarom formuleren we dit het liefst een beetje te ambitieus: dan houdt het je gemotiveerd. Jarenlang.
Resultaatdoelen bereik je eerder. Is je droomdoel om clubkampioen te worden – over 3 jaar? Dan is je resultaatdoel bijvoorbeeld om 10 plaatsen hoger te eindigen in de interne competitie. Maar dan al volgend jaar.
En is je droomdoel om een rating van 2200 te halen, voor je pensioen? Dan heb je je resultaatdoel voor volgend jaar op de koelkast geplakt: je wilt alvast stijgen van 1800 naar 1850.
Resultaatdoelen kun je dus ook omschrijven als tussendoelen. En tussendoelen – daar wil je geen jaren over dromen. Die wil je al op korte termijn.
Dat is ook mogelijk. Want stel dat je inderdaad 10 plaatsen hoger wilt eindigen in de keizercompetitie. Dan kunnen we eens kritisch kijken naar je partijen. Wat is het laaghangend fruit? Welke partijen heb je remise gespeeld die je eigenlijk gemakkelijk had kunnen winnen? Welke tegenstanders maken het je nu moeilijk, terwijl dat niet nodig is?
En stel dat je de sprong wil maken van 1800 naar 1850. Dan weet je precies wat je te doen staat: je moet winnen van iedereen met een lagere rating dan 1750. Als je tegen die groep punten laat liggen, wordt het moeilijker.
Oké, ons droomdoel ligt veilig verborgen onder ons hoofdkussen, ons resultaatdoel hangt op een geeltje aan de koelkast. Het is tijd voor meer schaaktechnische doelstellingen. Een plan voor het hier en nu. Met andere woorden: voor je prestatiedoelen.
Het woord zegt het al: nu gaat het niet om een het resultaat, maar om een prestatie.
Bijvoorbeeld:
- binnen 15 zetten al je stukken ontwikkelen,
- binnen 10 zetten het centrum innemen,
- binnen 2 maanden geen Toreneindspelen meer verliezen als je beter staat.
Is er echt een groot verschil tussen je prestatiedoelen en resultaatdoelen? Leidt het een, die prestaties, niet automatisch tot het ander, die resultaten?
Niet per se.
Stel dat jij gespecialiseerd bent in een of ander dubieus aanvalsgambiet. Dan kun je beter worden, maar tot een zekere grens. Want worden je tegenstander sterker, dan zullen ze je trucjes snel doorzien.
En dan sta je voor een pijnlijke keuze. Om verder te komen, moet je je spel omgooien. Niet hopen op fouten van je tegenstander, maar gezond ontwikkelen. Niet alles gooien op een wilde Koningsaanval, maar rekening houden met de eisen van de stelling.
Dat biedt voordelen, maar het kent ook zijn schaduwkanten. Want op korte termijn zullen je resultaten niet verbeteren – misschien gaat je rating zelfs omlaag. De snelle overwinningen blijven uit, je moet je bekwamen in positionele principes. Dat kost tijd. En punten.
Waarom je dan toch aan die prestatiedoelen werkt? Kijk onder je kussen. Daar ligt je droomdoel. En met je nieuwe speelwijze breng je dat dichterbij.
Tot slot zijn er de procesdoelen. De stoffige naam geeft je al een hint: vergeleken met die andere doelen zijn ze minder romantisch. Maar je kunt ze gemakkelijk realiseren. Zelfs al in de komende weken.
Want bij een procesdoel kun je denken aan:
Ik speel de komende twee weken iedere dag drie korte partijen op internet, en ik analyseer die met de computer. Dit doe ik aan de hand van aandachtspunten: wat zijn zaken die goed gaan, en welke aspecten moeten nog worden verbeterd?
Ik besteed mijn trainingstijd deze maand voor 40% aan Toreneindspelen.
Je ziet, dit zijn geen doelen waar je bij weg kunt dromen. Dit zijn afspraken met jezelf, afspraken waar je je aan moet houden. Tenminste… als je je andere doelen wilt bereiken.
Jouw doel bereiken
We hebben jouw doel vastgesteld die ik vorm ga geven aan de hand van stappenmethode en mijn ervaring van 20 jaar en mijn eigen methode.
Ik train mijn leerlingen aan de hand van de Stappenmethode. Ontwikkeld door mijn oud trainers Rob Brunia en voormalig bondscoach Cor van Wijgerden. Met laatstgenoemde ben ik nog steeds in contact om gezamenlijk de Stappenmethode door te ontwikkelen. De Stappenmethode is een prachtig instrument die niet alleen je hersenen traint, maar die jou de juiste en zeer effectieve zoekstrategieën leert.
Met als resultaat dat je systematisch alle tactische mogelijkheden af gaat, je veel méér zetten in beeld krijgt en daardoor in bijna iedere stelling de juiste zet vindt.
Het is didactisch gezien het beste instrument wat we hebben. De integratie naar de praktijk en hoe je deze kennis in partijen toepast, dat doe ik.
Wil je meer weten over de Stappenmethode? Ik leg je dat graag uit aan de hand van enkele opgaven.
Jouw trainingslocatie
De privé schaaktraining kan plaatsvinden in mijn schaakwalhalla in Oegstgeest of online via Playchess. Jij kiest zelf wat het beste bij je past.
Trainen in Oegstgeest is natuurlijk veel persoonlijker. Je ontmoet mij, je voelt en ruikt letterlijk de schaakstukken en het gevoel van ‘spelen’ met schaakstukken komt beter tot zijn recht. Online schaaktraining kun je gewoon vanuit je eigen luie stoel volgen. Op het moment dat voor jou schikt. We delen samen een scherm en kijken gezamenlijk naar stellingen. De lesstof is tevens direct beschikbaar in je mailbox.
Twijfel je? Vraag dan vrijblijvend en helemaal gratis een gesprek aan om jouw trainingswensen in kaart te brengen!
Jouw training in de praktijk
Je weet nu ongeveer hoe een trainingstraject er uit ziet. Hoe we jouw doelen bepalen en hoe we jouw doelen bereiken. Maar hoe verloopt jouw training in de praktijk? Ik leg dit graag uit aan de hand van enkele voorbeelden van schaakstudenten.
Schakel Jop in als schaaktrainer
Wil je mij inschakelen voor privé schaaktraining? Ik maak graag kennis met je en beantwoord al jouw vragen graag.